Harry Cremers: De kortste weg naar de toekomst loopt via het verleden.

Een beetje meer over de basis elementen van life coaching

Life coaching biedt ondersteuning en handvatten om meer vervulling en voldoening in je leven te vinden. De benadering verandert met je vraag. Gaat het om ‘lekker in je vel’ te zitten, over ‘groei’, over 'bloei’, of is er iets dat om ‘heling’ vraagt? Je zou kunnen zeggen dat dit de vier basis elementen van life coaching zijn:

‘Lekker in je vel’

Hierbij is het doel de (negatieve) druk van het moment weg te nemen. Het helpt je om de dingen lichter te zien.  In de coaching draait het om betrokkenheid, compassie en levenservaring. Je wordt gehoord, je voelt je opgelucht, ademt weer makkelijker en je kunt weer verder. Iedereen heeft van tijd tot tijd behoefte aan een dergelijk gesprek. Dit kan het startpunt zijn van een verdiepend proces.

Groeien

Groeien gebruik je actief om gezond in je leven te blijven staan. Het kan zijn dat je een volgende stap in je carrière wilt zetten, of dat je voor grote beslissingen of veranderingen in je leven staat. Dit kan spelen in je werk of privé. Je herkent bepaalde hinderlijke patronen bij jezelf of je merkt dat je af en toe in een spiraal van negatieve gedachten terecht komt. De coaching is erop gericht deze diepere lagen zo om te vormen dat ze je weer helpen. Of om je te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten. Het geeft je het vertrouwen om je volgende stap te zetten. Jij houdt je leven op de rit.

Bloeien

Bloeien gaat over ontwikkeling en zelfontplooiing. Je reflecteert over de dingen die je ten diepste bezig houden. In de begeleiding ga je op zoek naar je persoonlijke leiderschap. Geef je, naar je eigen gevoel, voldoende richting en invulling aan je leven? Passen de verschillende delen daarvan goed in elkaar? Vaak gaat dit over zingeving en spiritualiteit. Wat wil ik? Wie ben ik? Wat laat ik na? Hoe geef ik zin aan mijn leven? Deze vragen gaan over ont-dekken wat jouw leven vervulling geeft.

Heel worden

Er zijn gebeurtenissen in een leven die een wond slaan. Stel je staat onder grote stress; je hebt misschien een burn-out. Of je hebt een groot verlies geleden en je hebt het idee dat je verwerkingsproces stokt. Wat er ook aan de hand is, het beheerst je leven en het staat je energie en levensvreugde in de weg. Dan heb je behoefte aan ‘heel worden’. De deskundige begeleiding is erop gericht de last weg te nemen en jou te helpen weer goed in het leven te staan.