Opstellingenavond

Tijdens een opstellingenavond kijk je opnieuw naar jouw leven, de plek die je ingenomen hebt en de richting waarin je gaat. Het brengt meer rust en ruimte en je kunt nieuwe wegen inslaan.

Welke vragen kunnen er aan bod komen?

Eigenlijk is er geen vraag die je niet met een opstelling kunt onderzoeken. Een paar voorbeelden:
» Vind je het moeilijk om keuzes te maken?
» Voel je je afhankelijk van de mening en goedkeuring van anderen?
» Ontbreekt het je vaak aan kracht of energie?
» Vind je het moeilijk om vriendschappen en relaties aan te gaan, en gezond te houden?
» Overkomt jou steeds weer hetzelfde? Zijn er (onbewuste) patronen in je gedrag naar familie, vrienden, of op je werk, die je in de weg zitten?
» Heb je hardnekkige neigingen (angsten, onrust, fysieke ongemakken) waarop je geen vat krijgt?

Wat gebeurt er tijdens zo’n avond?

Als een van de deelnemers kun je een vraag inbrengen. De begeleider stelt je wat vragen om helder te krijgen wie of wat hierbij mogelijk een rol speelt. Als vraagsteller nodig je vervolgens, op aangeven van de begeleider, andere deelnemers uit om deze personen of factoren te vertegenwoordigen (‘representeren’). Deze zet je intuïtief in de ruimte neer. Het beeld en de bewegingen geven informatie over de dieperliggende achtergronden van je vraag en komt er ruimte voor inzicht en heling.
Wat je als vraagsteller na de opstelling met de verkregen informatie doet, is natuurlijk aan jou. Vaak ervaar je na de opstelling opluchting over de verkregen duidelijkheid, komt er meer rust en kun je, als je dat wilt, nieuwe stappen zetten.
Afhankelijk van de ingebrachte vragen kunnen er op een avond twee of drie opstellingen gedaan worden. Ook als deelnemer die geen eigen vraag inbrengt kun je in de opstelling van anderen soortgelijke problematiek uit je eigen systeem herkennen en invoelen. Het is een bijzondere ervaring om als representant in een opstelling te staan.