Opstellingenavond

Tijdens een opstellingenavond kijk je opnieuw naar jouw leven, de plek die je ingenomen hebt en de richting waarin je gaat. Het geeft je de mogelijkheid meer rust en ruimte te vinden.

Welke vragen kunnen er aan bod komen?

Eigenlijk is er geen vraag die je niet met een opstelling kunt onderzoeken. Een paar voorbeelden:
» Vind je het moeilijk om keuzes te maken?
» Voel je je afhankelijk van de mening en goedkeuring van anderen?
» Ontbreekt het je vaak aan kracht of energie?
» Vind je het moeilijk om vriendschappen en relaties aan te gaan, en gezond te houden?
» Overkomt jou steeds weer hetzelfde? Zijn er (onbewuste) patronen in je gedrag naar familie, vrienden, of op je werk, die je in de weg zitten?
» Heb je hardnekkige neigingen (angsten, onrust, fysieke ongemakken) waarop je geen vat krijgt?

Wat gebeurt er tijdens zo’n avond?

Een van de deelnemers brengt een vraag in. De begeleider zal daarop een aantal vragen stellen om duidelijk te krijgen wat precies het probleem is en om vast te stellen wat hierbij mogelijk een rol speelt. De vraagsteller nodigt vervolgens op aangeven van de begeleider andere deelnemers uit om personen of factoren te vertegenwoordigen (‘representeren’) en zet deze, intuïtief, in de ruimte neer. Door het beeld en de beweging die ontstaat krijgt de vraagsteller informatie over de dieperliggende achtergronden van zijn vraag en komt er ruimte voor inzicht en heling.
Wat je als vraagsteller na de opstelling met de verkregen informatie doet, is natuurlijk aan jou. Vaak ervaar je na de opstelling opluchting over de verkregen duidelijkheid, komt er meer rust en kun je, als je dat wilt, nieuwe stappen zetten.
Afhankelijk van de ingebrachte vragen kunnen er op een avond twee of drie opstellingen gedaan worden. Ook als deelnemer die geen eigen vraag inbrengt kun je in de opstelling van anderen soortgelijke problematiek uit je eigen systeem herkennen en invoelen. Het is een bijzondere ervaring om als representant in een opstelling te staan.